Instytut Historii

Roz. Textu

Sprawozdanie z III Seminarium workshop Halle Lipiec 2018

W dniach 11-14 lipca 2018 r. w Halle odbyło się III seminarium i workshop zorganizowany w ramach Projektu Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki[1], w którym uczestniczyli pracownicy i doktoranci Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Zielonogórskiego. Kierownikiem projektu jest dr hab. Bogumiła Burda, prof. UZ, pracownik naukowy Instytut Historii. Było to już kolejne spotkanie grupy badawczej pracującej w ramach wspomnianego przedsięwzięcia. Tym razem miało ono miejsce w samym centrum narodzin i rozwoju pietyzmu - w Franckesche Stiftungen w Halle. Fundacja, która powstała poprzez działalność Augusta Hermanna Francke, żyjącego w latach 1663-1727 teologa protestanckiego, pedagoga, jednego z głównych przedstawicieli przytoczonego pietyzmu obejmowała i obejmuje szereg instytucji filantropijnych oraz naukowych: domy dziecka, gimnazja, seminaria, zakłady wychowawcze, biblioteki. Głównym celem naukowym projektu jest ukazanie związków łączących Halle z odległym Sulechowem, gdzie w XVIII w. powstał wzorujący się na halleńskim ośrodek edukacyjny dla miejscowej młodzieży.